Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Antarktisz titkai

A különös és minden ember számára ismeretlen kontinens:az Antarktisz. Diákéveink alatt rengeteget tanulunk Európa történeleméről, Ázsiáról, a két Amerikáról és Ausztráliáról, de Földünk leghidegebb kontinenséről nem nagyon esik említés.
Felmerül a kérdés, egyáltalán van-e annyi jelentősége az Antarktisznak, hogy említés tegyünk róla és részletesebben megismerjük a jég és hó birodalmát.
A válasz az, hogy összeesküvés-elméletek terén igenis van jelentősége, hisz egy olyan helyről beszélünk, ahova neves kutatókon kívül egy átlagember nem jut el. Ezért is motoszkál a gondolat annyi ember fejében a hatodik kontinenssel kapcsolatban.
Jég és hó. Talán csak ennyi lenne az egész? Mindenesetre addig, amíg valaki nem akarja a nyári szabadságát a hóbuckák között tölteni, addig kénytelenek vagyunk beérni a puszta tényekkel, amiknek forrásai legtöbbször a kutatók és felfedezők.
Most pedig rakjuk össze a saját Antarktiszunkat!

Az Antarktisz rövid története

A XVIII.századik az emberek úgy gondolták, hogy délen létezik egy még ismeretlen földrész, a Terra Australis. A brit James Cook volt az első felfedező, aki legénységével együtt átlépte a déli sarkkört és megpillantotta a jégsapkákat, de nem tudtak partra szállni az új földrészen. Cook így írt később a déli sarkkörön belüli kalandjáról:"[Ez a föld] a természet által örökké tartó ridegségre van ítélve, sohasem enged a nap melegének, vad és lehangoló látványára nem találok szavakat.” James Cook ezzel szertefoszlatta a Terra Australis létezését.
1819-ben I.Sándor cár orosz expedíciót indít, ahol az Antarktisz szárazföldjének feltérképezésével bízza meg Fabian Gottlieb von Bellingshausen-t.1820. január 28-án elsőként látja meg Vosztok nevű hajója legénységével az antarktiszi szárazföldet.Teljesen sikerül megközelíteniük a kontinens, majd 1820 augusztusában elérik a déli szélesség 70° fokát, ezzel megelőzve James Cook-ot. Cook után ők voltak az elsők, akiknek sikerült benyomulni a déli sarkkörön belülre. Bellingshausen fedezte fel és nevezte el az Antarktisz-félszigetet, valamint az I.Sándor szigetet, a déli-sarkkör legnagyobb szigetét.
1897 és 1899 egy nemzetközi expedíciót indítottak az Antarktisz felfedezésére Adrien de Gerlache de Gomery, belga tengerész vezetésével. A felfedezőútra bocsátott hajó, a Belgica első tisztje volt Roald Amudsen, a déli sark későbbi felfedezője. Az Anterwerpen-ből induló felfedezőcsoport megkésve, 1898.január 20-án, a hideg és sötét télben érték el az Antarktiszt. Január 22-én a hajó hóviharba került, amiben egy matróz kiesett a hajóból és már sajnos nem tudták megmenteni. Ezek után jó pár alkalommal sikeresen partot értek az Antarktisz-félszigeten és azt környező szigeteken. Február 15-ére már teljesen benyomultak a déli-sarkkörbe és elérték az Antarktisz jegét alkotó pakkjeget. A hajó március első felében teljesen belefagyott a jégbe, és ezzel elkezdődött a legénység 377 napja a jégbe zárva fagyban, éhségben és magányban. Ezzel elzárták magukat a külvilágtól még annál is jobban, mint amennyire elvoltak. Csak egyetlen  kiút volt, és ez a kiút az olvadást jelentette. A hőmegtartása végett hóval zárták körbe a hajót.
Májusban elérkezett az Antarktiszi sötétség, és ez rányomta a bélyegét a legénység tagjaira is. Az embereknek a magány maradt, hisz mivel egy nemzetközi felfedezőút tagjai voltak, a legénység minden tagja szinte más nyelvet beszélt.
Ahogy teltek a napok a feszültséget tovább növelte, hogy felütött a fejét a tengerészek legnagyobb rémálma, az egyhangú táplálkozás következtében kialakuló "tengeri pestis", vagyis a skorbut.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_Antarktisz_t%C3%B6rt%C3%A9nete

https://hu.wikipedia.org/wiki/Frederick_Cook

http://konteo.blogrepublik.eu/2011/02/09/az-antarktisz-osszeeskuves/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Belga_antarktiszi_exped%C3%ADci%C3%B3https://hu.wikipedia.org/wiki/Amundsen%E2%80%93Scott_d%C3%A9li-sarki_kutat%C3%B3%C3%A1llom%C3%A1s

https://en.wikipedia.org/wiki/Ernest_Shackleton

https://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Hurley

https://hu.wikipedia.org/wiki/Robert_Falcon_Scott

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.